Un shot de tequila El Jimador, din agave, la 12 lei, alături de alt shot, de Sangrita – suc de roşii, portocale, lime şi chilli ne-a aprins focul pe limbă! Era şi varianta unui Mezcal, o tequila fermentată cu viermele de agave, dar am preferat varianta fără „carne”...
Pancho Villa ar fi ales, ca noi, o gustare mixtă. Niscaiva Taquitos – rulouri din tortilla de porumb, cu carne de vită fiartă şi prăjită, cu Achiote - o boia de ardei iute, ceapă şi ardei gras. Se combină bine cu Flautes mititele de tortilla de grâu, umplute cu fâşii de pui şi date în baie de ulei. Plus nişte Empanadas - pacheţele cu cocă de Maseca, adică făină de porumb, chivernisite cu brânză cheddar, pui, mazăre, porumb şi, la fel, prăjite în baie de ulei.
Au mers şi două Quesadillas, plăcinţele cu cheddar şi legume coapte la „salamandra”, cuptorul deschis mexican. Toate angaralele, cu sosurile de Guacamole - avocado şi Habanero – de ardei iuţi pitici, te costă 37 de pesos. Pardon, lei!
Nişte Camarones enchilados, creveţi în sos picant cu legume, îţi aruncă bolta palatină în aer, pentru 45 de lei. Masochişti până la cap, am luat şi un Burrito de porc, la 34 de lei. O clătită răsucită în jurul unui amestec de „carnitas” – carne fiartă, răcită, cu pulpă de portocală, condimentată, dată la cuptor şi stropită cu smântână.
Doi inşi n-am dezamorsat bomba calorică. O banană beţivă, Banana Borracha, la 16 lei, a fost desertul. Feliile de banană îmbătate la tigaie cu unt, scorţişoară şi rom, au adormit în devălmăşie pe fundul unei cupe, peste care s-a turnat în duşmănie îngheţată şi frişcă! O bere amară, Sol, la acelaşi „scor”, ne-a trezit la viaţă. Vamos muchachos! DE VEGHE PRIN CARCIUMI. De la Maya la Allah și apoi la noi, la sat!
„Tequila nu este, cum se spune, din cactus! E din agave albastre, cultivate în zona Jalisto, din buricul Mexicului!”
DRAGOŞ FURTUNĂ, ranchero