În anul 1601 Mihai Viteazul, primul domn român care a unit Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, a fost asasinat de mercenarii generalului Basta. Trupul decapitat a rămas lângă Turda, dar capul voievodului a fost dus la Mănăstirea Dealu din Târgovişte. Vă prezentăm o fotografie a craniului, făcută în 1920 cu ocazia înfăptuirii României Mari. În anul 1601 Mihai Viteazul, primul domn român care a unit Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, a fost asasinat de mercenarii generalului Basta. Trupul decapitat a rămas lângă Turda, dar capul voievodului a fost dus la Mănăstirea Dealu din Târgovişte. Vă prezentăm o fotografie a craniului, făcută în 1920 cu ocazia înfăptuirii României Mari.
Iată ce spune Letopisetul Cantacuzinesc în legatură cu legământul făcut între Mihai şi postelnicul Turturea: “...şi de sa va prinde lui Mihai Vodă să pieie într-alta ţară, să nu-i lase oasele acolo, ci să le aducă în Ţara Românească. Iar de se va prinde să pieie acest postelnic Turturea într-altă ţară, să nu-i lase Mihai Vodă oasele, ci să le aducă în Ţara Românească să le îngroape. Drept aceia, deacă văzu Turturea postclnicu că tăiară pre Mihai Vodă, mult s-au nevoit pentru jurământul ca să aducă oa¬sele lui Mihai Vodă. Ci n-au putut, ci au luat numai capul de 1-au adus în Ţara Românească, şi 1-au îngropat la mănăstirea Din-deal, de la Târgovişte".
Istoria capului marelui voievod nu s-a oprit în anul 1601, când a fost înhumat la Mănăstirea Dealu. În timpul domniei lui George Bibescu (1842-1848), cu ocazia lucrărilor de restaurare a bisericii, capul voievodului Mihai a fost scos din mormânt şi s-a păstrat în continuare la Mănăstirea Dealu într-o raclă de sticlă alături de craniul lui Radu cel Mare (1508), ctitorul bisericii.
După unirea principatelor, Dimitrie Bolintineanu a iniţiat un proiect “de sicriu cu piedestal de marmură”, la Bucureşti, pentru aduce