O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford a reuşit să inventeze un autovehicul care se poate conduce singur, fără a fi necesar controlul uman pe anumite porţiuni de drum.
Denumită "RobotCar / Maşina robot", autovehiculul este dotat cu o serie de camere amplasate în anumite părţi ale şasiului care filmează fiecare unghi de pe drumurile pe care maşina le străbate, scrie dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro
Atunci când maşina este condusă de un şofer, lasere amplasate în bara din faţa autovehiculului scanează traseele parcurse şi construiesc o hartă în format 3D care este stocată ulterior pe computerul de bord al maşinii. Autovehiculul poate memora anumite drumuri şi rute urmate, permiţând maşinii să conducă singură prin intermediului funcţiei de pilot automat. Calculatorul de bord al maşinii întreabă şoferul, prin intermediul unui iPad, dacă acesta îşi doreşte să fie activată funcţia de pilot automat.
Scanarea şi procesul de filmare cu ajutorul laserelor şi a camerelor se face la o rată de 13 ori pe secundă pentru a identifica potenţiale obstacole în calea autovehiculului. Raza de acţiune a laserelor şi camerelor este întinsă pe o distanţă de 50 de metri la un unghi vizual de 85 de grade. În momentul în care maşina întâlneşte un obstacol aceasta încetineşte treptat până în momentul în care se opreşte. Şoferul poate controla frânele în orice moment, pilotul automat fiind instantaneu dezactivat la atingerea oricărei pedale.
Potrivit cercetătorilor care au inventat această maşină, sistemul de navigare folosit de ei este superior unei orientări efectuate cu ajutorul sateliţilor, deoarece acesta este mult mai precis. Inventatorii acestui autovehicul sunt de părere că un asemenea sistem de navigare şi pilot automat pentru maşini ar putea fi extrem de util pentru şoferii care parcurg zilnic aceleaşi trasee, autovehiculul