NASA, universităţi americane şi grupuri private din Statele Unite ale Americii /SUA/ se mobilizează pentru dezvoltarea unor sisteme de alertă capabile să detecteze dinainte micii asteroizi potenţial devastatori, cum a fost cel care a căzut în Rusia, relatează luni AFP.
Agenţia spaţială americană subliniază totuşi că un astfel de fenomen este rar: ''Un incident de această amploare nu se produce în medie decât o dată la o sută de ani'', a declarat Paul Chodas, unul din responsabilii programului NASA pentru detectarea de obiecte celeste aproape de Terra, 'Near-Earth Object Program Office' (NEOO), citat de AGERPRES.
NASA estimează că, înainte de a intra în atmosferă deasupra Rusiei, asteroidul măsura 17 metri în diametru, cu o masă de 10 tone.
Impactul unor fragmente ale meteoritului, care a provocat rănirea a circa o mie de persoane, a produs o explozie corespunzând unei cifre de aproape 500 de kilotone sau 500.000 de tone de TNT.
''Programul NASA s-a concentrat în ultimii ani pe detectarea de mici asteroizi şi au fost înregistrate progrese'', declara recent Lindsey Johnson, patronul programului NEOO.
Potrivit declaraţiilor sale, ''în urmă cu 10 ani s-a putut detecta asteroidul 2012 DA14'', cu un diametru de 45 de metri, care a trecut aproape pe lângă Terra vineri şi care ar fi fost capabil să distrugă o mare aglomerare urbană.
Responsabilul a reamintit că aceste obiecte sunt numeroase în apropierea planetei noastre - circa 500.000 - şi că sunt greu de depistat din cauza dimensiunilor lor mici.
Conform unui obiectiv stabilit de Congresul SUA în 1998, NASA a descoperit deja şi a înregistrat circa 95 % dintre asteroizii cu un diametru mai mare de un kilometru şi care se află în apropiere de orbita Terrei în jurul Soarelui, capabili de distrugeri apocaliptice.
În prezent, NEOO detecteaz