Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) se confruntă cu un deficit de asistenţi maternali profesionişti.
În doar doi ani, numărul celor care au devenit părinţi pentru copiii abandonaţi, aproape că s-a înjumătăţit, în timp ce micuţii care au fost plasaţi în familii a rămas aproximativ acelaşi. La această situaţie s-a ajuns, spun specialiştii în domeniu, din cauza diminuării salariilor cu 25% de către Guvernul Boc, dar şi după reducerea unor sporuri din contractele colective de muncă. În 2010, salariul unui asistent maternal, care avea grijă de un copil, ajungea şi la 2.000 de lei net, fapt semnalat chiar şi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) de atunci, Mihai Ţâbuleac. Acum, veniturile unui asistent cu doi copii nu trec de 1.500 de lei.
Astfel, dacă în 2010, în organigrama DGASPC figurau 350 de asistenţi maternali, care aveau grijă de 450 de copii, la sfârşitul anului 2012 erau 210, cu 434 de minori. În total, în judeţ sunt în grija statului aproximativ 1.600 de copii.
În acest fel s-a ajuns ca, anul trecut, cei mai mulţi asistenţi să aibă în grijă doi copii, fiind şi cazuri cu câte trei minori, cei care au grijă doar de un copil fiind cazuri excepţionale, în condiţiile în care în 2010 majoritatea asistenţilor aveau grijă doar de un copil.
Plecarea din sistem a asistenţilor nu i-a adus, însă, pe copii, în centrele de plasament.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) se confruntă cu un deficit de asistenţi maternali profesionişti.
În doar doi ani, numărul celor care au devenit părinţi pentru copiii abandonaţi, aproape că s-a înjumătăţit, în timp ce micuţii care au fost plasaţi în familii a rămas aproximativ acelaşi. La această situaţie s-a ajuns, spun specialiştii în domeniu, din cauza diminuării salariilor cu 25% de către Guvernul Boc, dar şi după reducerea un