Începând cu anul 1998, tichetele de masă au devenit cunoscute angajatorilor din ţara noastră, acestea fiind distribuite atât salariaţilor din multinaţionale, cât şi celor din companiile mai mici.
Devenind o bună modalitate de remunerare a angajaţilor, bonurile de masă beneficiază de avantaje ce permite tuturor societăţilor utilizarea lor.
Guvernanţii au emis un proiect de lege referitor la modificarea şi completarea Legii 142/2009, privind acordarea tichetelor de masă. Acesta prevede ca acordarea bonurilor pe suport de hârtie sau în format electronic să se efectueze doar după consultarea angajatului. Tichetele de masă pot fi emise pe suport din hârtie sau în format electronic în conformitate cu prevederile legii. Tichetele de masă în format electronic sunt emise exclusiv în vederea efectuării de operaţiuni în limitele prevăzute de lege.
În prezent, valoarea nominală a unui tichet de masă este de 9 lei/zi/angajat. Pentru sumele primite în tichete de masă, angajaţii plătesc impozitul pe venit de 16 la sută, însă nu plătesc şi contribuţiile sociale. În situaţia în care în locul tichetelor salariatul ar primi bani, acesta ar trebui să achite în plus contribuţia de asigurări sociale (10,5 la sută), contribuţia de asigurări sociale de sănătate (5,5 la sută) şi contribuţia personală la Fondul de şomaj (0,5 la sută). Potrivit avocat.net, tichetele de masă sunt avantajoase şi pentru angajatori, deoarece sumele corespunzătoare acestora sunt deductibile la calculul impozitului pe profit (în limitele valorii nominale indexate şi a unui tichet pentru fiecare zi lucrată) şi scutite de plata taxelor salariale ale angajatorului, respectiv contribuţia de asigurări sociale minimum 20,8 la sută, contribuţii concedii şi indemnizaţii (0,85 la sută), contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale (0,25 la sută), fondul de sănătate (5,2 la sută