Igor Boţan: Toţi înţeleg că au nimerit într-o situaţie dificilă, care poate avea un sfârşit fericit, cu ajutorul preşedintelui Timofti şi cu izbăvirea de politizare a instituţiilor. Președintele Nicolae Timofti spune că liderii alianței de guvernare i-au promis să se întâlnească săptămâna aceasta la convorbiri pe care el ar vrea să le medieze. Dar nu și-a asumat vreun alt angajament. Vasile Botnaru a discutat cu analistul Igor Boțan de la Asociația pentru Democrație Participativă despre puterea șefului statului de a media între partidele care l-au ales.
Igor Boţan: „Domnul preşedinte a explicat foarte clar că a acceptat să devină preşedinte într-un moment de criză. Prestaţia pe care a avut-o, în cadrul acestei adresări către naţiune, a fost una foarte corectă. Domnia sa a spus un lucru pe care eu îl înţeleg în felul următor: „V-am salvat Alianţa şi pe voi, atunci când a fost criză politică şi nu puteaţi alege şeful statului; mi-am sumat această sarcină. În situaţia care s-a creat, de acum înainte, nu mă simt obligat faţă de voi şi nu am acest sentiment de gratitudine, ci voi acţiona doar în limitele constituţionale, şi reieşind din situaţia creată”. Nu cred că poate fi un mesaj mai răspicat că nu se va angaja în jocurile componentelor Alianţei, de o parte sau alta. Şi acest lucru este foarte important.”
Europa Liberă: Dar preşedintele Timofti este bănuit de nişte simpatii.
Igor Boţan: „Bănuieli în societatea noastră există cu duiumul, aşa e societatea noastră.”
Europa Liberă: Dar le-a infirmat sau nu? Aceasta e întrebarea.
Igor Boţan: „Eu cred că le-a infirmat. Mai mult decât atât, pentru radioascultători, vreau să le amintesc că, în 1994, când a fost numit preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, domnul Timofti a avut un comportament excepţional de corect, deşi putea avea sentimentul gratitudinii