Astăzi, constănţenii care locuiesc la blocuri vor afla dacă vor mai avea apă caldă şi căldură. De fapt, este vorba numai despre cei care sunt abonaţi la reţeaua centralizată de încălzire, dar ei reprezintă majoritatea proprietarilor de apartamente, pentru că gazele au venit târziu în Constanţa, iar debranşarea de la sistemul centralizat este aproape imposibilă.
Astăzi, spuneam, reprezentanţii CET Constanţa, ai Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi ai SC RAJA SA Constanţa se întâlnesc pentru a găsi o soluţie în ceea ce priveşte blocajul financiar apărut între ele. Tonul a fost dat de regia de apă, care a anunţat săptămâna trecută că CET are restanţe de 2,8 milioane de lei. Practic, aceştia nu au mai achitat facturi de câteva luni, iar conducerea RAJA spune că nu mai are cum să furnizeze apă, în aceste condiţii.
”Deşi RAJA a dat dovadă de înţelegere şi au fost transmise către Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa numeroase notificări, somaţii de plată, dar şi avize de debranşare, nici unul din aceste demersuri nu a dus la achitarea datoriilor. Potrivit art. 31, al.1 din Legea 241/2006, modificată, Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, operatorii au dreptul să sisteze furnizarea sau prestarea serviciului acelor utilizatori care nu îşi achită contravaloarea serviciilor furnizate sau prestate în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, prin debranşarea de la reţelele publice de distribuţie a apei ori de la reţelele publice de canalizare, şi să solicite recuperarea debitelor în instanţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al RAJA, Irina Oprea. Fără apă, activitatea CET ar înceta.
CET, bogatul cu punga goală
Suma pe care o are de achitat CET Constanţa pentru factura la apă pare mare, dar este ridicol de mică în comparaţie cu ce are de recuperat de la RADE