Statul roman s-a imprumutat extrem de mult in primele doua luni din 2013 si doar saptamana trecuta a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani pe pietele externe. Insa care sunt adevaratele costuri ale indatorarii?
Tara noastra are in plan sa stranga 7 miliarde euro, in decurs de trei ani, din imprumuturi. Din aceasta suma, anul trecut am reusit sa strangem 2,25 miliarde de euro si 2,25 miliarde de dolari din licitatii de obligatiuni denominate in aceste valute.
Ministerul Finantelor a inceput in forta si in 2013, astfel ca, joi, Romania a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de titluri pe zece ani pe pietele externe, cu o dobanda de 4,5%, sub cea indicativa, de 4,625%, iar oferta a depasit de cel putin patru ori suma imprumutata, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Cel mai probabil, Guvernul vrea sa obtina banii necesari pentru finantarea deficitului, care se afla sub presiune in acest an, avand in vedere marirea salariilor in sectorul bugetar si indexarea pensiilor. Insa de ce acesti bani nu sunt pompati in economie, pentru a conduce la cresterea produsului intern brut?
"Este o intrebare interesanta. Nu sunt sigur ca se poate spune ca obligatiunile sunt folosite pentru a finanta deficiul bugetar in detrimentul investitiilor. Pana la urma, el inseamna cheltuieli guvernamentale, care, in mare parte, sunt reprezentate de investitii", a explicat William Jackson, economist specializat pe piete emergente la Capital Economics, pentru Ziare.com.
Insa el atrage ca o emisiune de obligatiuni, are atat avantaje, cat si dezavantaje.
"Pe de o parte, ofera guvernului o sansa pentru a-si reduce povara datoriei, datorita randamentelor mici, astfel ca vor exista mai multi bani pentru a fi investiti direct in economie. Insa, pe de alta parte, daca leul va scadea rapid