Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că în cazul privatizării Oltchim este nevoie de pace socială, pentru că "protestele alungă investitorii", precum şi de un acord de voinţă politică al PSD şi PNL.
"Nu vreau să fac din Oltchim un show mediatic, la fel ca în toamna anului trecut. Riscăm să dăm Oltchim o dimensiune anecdotică. Este nevoie de o atmosferă sobră şi de reponsabilitate în jurul Oltchim. Niciun investitor nu va veni dacă salariaţii Oltchim, în ziua de salariu, intră în greva foamei, iar alţii umblă cu sticla cu benzină să şi-o toarne în cap", a mai afirmat ministrul Economiei, după întâlnirile avute luni cu reprezentanţii sindicatelor.
Vosganian spune că a convenit cu sindicatele o etapizare a măsurilor pe care le va lua Ministerul Economiei în ce priveşte Oltchim. "Am preluat Oltchim în comă, încerc să îl stabilizez", a spus Vosganian.
Care este planul B pentru Oltchim
Pe de altă parte, ministrul Economiei a spus că aşteaptă decizia Comisiei Europene care să indice dacă statul a acordat deja un ajutor de stat Oltchim.
În caz contrar, Vosganian spune că are şi "un plan B" pentru Oltchim. Această variantă presupune o activitate asemănătoare cu cea de lohn.
"Noi avem în vedere un plan B până la primirea ajutorului de salvgardare prin utilizarea unor formule prin care unii beneficiari să ne ofere materia primă în baza căreia să asigure producţia", a precizat ministrul Economiei.
Băsescu, despre Oltchim
Întrebat despre situaţia de la Oltchim, preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că, în opinia lui, angajaţii combinatului au fost minţiţi de autorităţi.
"Oameni minţiţi (...) în primul rând de Guvern, de Victor Ponta, de ministrul Chiţoiu. Aduceţi-vă aminte cum îi anunţau, înainte de alegeri, că va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine şi ei, eu am avut cura