Sportul în care 6 ori 8 patinatori se întrec pe un traseu circular, de mărimea conturului unui teren de hochei, a deschis cortina festivalului olimpic. Rusia şi Italia au cucerit primele locuri 1. Cel mai bine clasat român din cei patru de ieri a fost Emil Imre, locul 6 în finala 1.500 m masculin.
"Palatul de gheaţă". "Ovalul de cristal". "Cuibul zăpezii". Sînt denumiri care s-ar potrivi de minune patinoarului pe care se deschide o competiţie de iarnă. În Poiana Braşov e mai puţin spectaculos: gheaţa e acoperită de un balon, la fel ca un teren de tenis ori un oarecare "sintetic". Dar aspectul exterior şi înghesuiala de pe margine nu strică frumuseţea unui concurs înţesat de tinereţe, viteză şi culoare: sîntem la întrecerea de short track, care deschide oficial FOTE 2013!
Sportul dublei tăieturi
Departe de denumirea occidentală, manualul spune că short track-ul e o întrecere de patinaj în viteză, în care 6 ori 8 concurenţi parcurg un traseu în cerc, numărul de ture variind după lungimea probei. În cazul nostru, 1.500 de metri, 14 ture de patinoar. Iar personajele sînt şase fete, gata de cursă, cu cască şi patine avînd o lamă nenatural de lungă.
Pornesc greoi, aşa e la short track, "ne păstrăm pentru ultima tură", povestesc ele mai tîrziu. Se tatonează, se înghiontesc, după care ţîşnesc pe turnante, se depăşesc pe rînd. E sportul dublei tăieturi: se taie gheaţa şi se taie faţa!
FOTE pentru toţi şi românul finalist
Şi e pentru toată lumea! Rusoaice sprintene, poloneze ambiţioase şi o austriacă durdulie şi mulatră, dar cu voinţă - chiar nu contează că a ieşit ultima în calificări! Româncele, Bianca Stănică şi Teodora Pană, termină pe 24 şi 25, însă rămîn primele reprezentante ale ţării la FOTE.
Urmează băieţii. Sînt mai agili şi abili, chiotele de pe margine îi înverşunează. Intră în semifinale şi ceilalţi români, Imre şi Antal.