Prin insomnie se înțelege dificultatea de a adormi, precum şi cea de a avea un somn fără întrerupere, toată noaptea. Simptomele insomniei persistă cel puţin o lună şi nu apar împreună cu alte tulburări ale somnului, tulburări psihice sau consumul unor substanţe.
Insomnia şi coşmarurile pot creşte riscul suicidului, în cazul persoanelor care suferă de depresie, consoform unui nou studiu al Universităţii din Augusta.
Studiul a confirmat rezultatele cercetărilor anterioare referitoare la legătura dintre problemele cu somnul şi un risc crescut de suicid. În plus, cercetarea a scos în evidenţă poibile simptome care ar trebui tratate pentru reducerea acestui risc.
“Insomnia poate cauza un sentiment de disperare, un factor important al suicidului “, a explicat cercetatorul W. Vaughn McCall, preşedintele Departamentului de Psihiatrie şi Sănătate Comportamentală de la Georgia Health Sciences University, Augusta .
În timpul studiului, au fost analizate 50 de persoane deprimate cu vârste între 20 şi 84 de ani dintre care 56% au avut tentative de suicid. Pentru a evalua gradul insomniei şi al gândurilor sinucigaşe ale celor care au particpat la studiu, cercetătorii le-au aplicat mai multe chestionare, relatează www.doctorulzilei.ro.
În urma rezultatelor s-a constat o legătură între insomnie și gândurile sinucigaşe: cu cât gradul de insomnie era mai sever, cu atât riscul de suicid era mai mare.
Şi studiile anterioare au descoperit că persoanele care se confruntă cu insomnia, au un risc de 2 ori mai mare de suicid, spre deosebire de cei care nu au probleme cu somnul.
,,Insomnia poate fi atât o cauză, cât şi o consecinţă a depresiei, însă un lucru este sigur: insomnia poate agrava depresia. Oamenii devin destul de descurajaţi şi demoralizaţi după o noapte de nesomn, de aceea persoanele care suferă de insomnie ar trebui să facă un consult psih