Modificarea Legii Insolvenţei a fost unul dintre subiectele abordate de reprezentanţii Patronatului Român, care s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism.
Discuţiile pe marginea modificării Legii insolvenţei au vizat obligativitatea efectuării unui audit independent, înainte de declararea insolvenţei, care să stabilească situaţia finaciară reală şi nivelul activelor societăţilor în cauză.
Ministrul de resort a declarat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că Legea insolvenţei va fi modificată în acest an. Oficialul a subliniat că actul normativ în vigoare este contestat de foarte mulţi oameni de afaceri, precizând: "Legea insolvenţei este pe masa de lucru a Guvernului. Extrem de mulţi din mediul privat spun că legea este păguboasă pentru cei corecţi, în condiţiile în care furnizorii nu îşi mai pot încasa banii pentru că partenerii lor intră în insolvenţă. Deci, avem în program modificarea Legii insolvenţei".
Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, ne-a declarat, în urmă cu circa o lună, că un număr de 30 de specialişti din domeniu (avocaţi, judecători, practicieni în insolvenţă, profesori universitari etc.) lucrează la întocmirea Codului Insolvenţei, proiect solicitat de Ministerul Justiţiei, cu acordul Băncii Naţionale a României, şi finanţat din fonduri de la Banca Mondială.
Arin Stănescu ne-a precizat: "Codul Insolvenţei va cuprinde tot ceea ce înseamnă legislaţie în domeniu, atât pe partea de pre-insolvenţă, cât şi pe partea de insolvenţă, va cuprinde şi Legea Falimentului Bancar şi Legea Insolvenţei Societăţilor de Asigurare. Există un grup de experţi format dintr-un consorţiu (PriceWaterHouseCoopers - Stănescu, Miloş, Dumitru & Asociaţii - David şi Baias - Universitatea din Timişoara), la care participă şi Ministerul Just