Un număr de 95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră în întreaga lume dacă proaspetele mămici ar alăpta imediat după naştere, arată un studiu efectuat de Salvaţi Copiii International.
Raportul “Supermâncare pentru bebeluşi” (“Superfood for babies”) arată că, dacă bebeluşii ar primi colostru – primul lapte matern, în prima oră de viaţă, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar şansele de supravieţuire s-ar tripla.
Mai mult, dacă mamele ar continua alăptarea în următoarele 6 luni, ar fi cu până la 15 ori mai puţin probabil ca un copil dintr-o ţară în curs de dezvoltare să moară din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.
În acest context, 95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră, respectiv 830.000 de bebeluşi pe an, în întreaga lume.
Reprezentanţii Salvaţi Copiii consideră că progresul enorm făcut deja în reducerea mortalităţii infantile ar putea fi accelerat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze.
Există însă piedici majore în acest sens. Prima este lipsa educaţiei şi a unor demersuri permanente de informare în privinţa alăptării. În unele locuri din lume, in loc de salvatorul colostru, copiii sunt hrăniţi cu unt de shea, cafea sau cenuşă în prima oră de viaţă.
Alte piedici sunt, potrivit studiului, lipsa asistenţilor sociali şi a moaşelor în ţările în curs de dezvoltare, dar şi lipsa unei legislaţii care să protejeze mama, pentru că pentru femei devine astfel o adevărată provocare să alăpteze şi să se întoarcă la muncă.
Reprezentanţii Salvaţi Copiii atrag atenţia şi asupra practicilor de marketing ale unor companii care produc substituenţi de lapte matern, care poate crea impresia greşită că laptele praf este cea mai bună alimentaţie pentru copii
Studiul “Supermâncare pentru bebeluşi” subliniază şi practicile de marketing chestionabile ale unor companii producăt