Mediatorul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, a invitat Opoziţia şi o delegaţie "acceptabilă" a regimului de la Damasc să înceapă un dialog sub auspiciile ONU. De partea lor, miniştrii de Externe ai UE se reunesc luni la Bruxelles, pentru a aborda printre altele şi dosarul sirian. În particular, şefii diplomaţiilor celor 27 de ţări membre vor discuta despre eventuala ridicare a embargoului pe arme.
Uniunea Europeană trebuie să ia până la finele acestei luni o decizie privind pachetul de sancţiuni impuse Siriei, mai exact unor personalităţi ale regimului al-Assad şi unor entităţi statale siriene. E vorba de sancţiuni comerciale şi financiare, dar şi de un embargo pe arme şi petrol. Or mai multe state europene, printre care Regatul Unit, vor să profite de aceste discuţii, pentru a convinge ansambul ţărilor din Uniune să ridice interdicţia de comerţ cu arme, asta pentru a răspunde unei cereri formulate de rebelii sirieni.
Problema este că multe ţări sunt încă ezitante, dacă nu chiar ostile acestei idei. Discuţia, trebuie spus, este complexă şi ridică multe întrebări. Ce categorie de arme poate fi comercializată, cine sunt destinatarii acestor materiale, s.a.m.d.. Să nu uităm că Uniunea Europeană, cert, are mandat să sprijine Opoziţia siriană, dar şi să evite răspândirea armelor în Siria, în particular printre islamiştii care se spune că s-ar fi infiltrat în rândurile Opoziţiei.
Preşedintele Franţei, François Hollande, s-a pronunţat zilele trecute împotriva ridicării embargoului pe arme, câtă vreme există încă posibilitatea unui dialog politic pentru a regla problema. De partea sa, Bernard Kouchner, fost ministru francez de Externe sub mandatul lui Nicolas Sarkozy, e dimpotrivă, un partizan al înarmării rebelilor sirieni, asta spune el, pentru a salva mii de vieţi omeneşti.
La Naţiunile Unite, Navi Pillay, Înaltul comisar pentru dr