Încrederea noastră, a românilor, în biserică a scăzut. Conform unui sondaj realizat recent de CCSB doar 66 % dintre noi mai avem multă şi foarte multă încredere în Biserica Ortodoxă Română (BOR). Pentru prima oară după 1989 procentul scade sub 70 %.
Reprezentanţii bisericii spun, însă, că nu e grav. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, declară că au ei un sondaj mai bun: numărul de români care se înghesuie în biserici şi pe la moaştele diferiţilor sfinţi. Dar ce ne facem, că şi încrederea în Patriarhul Daniel e cam jos. Mai jos decât cea în Isărescu, cel cu inflaţia, în Oprescu, cel cu autostrada suspendată şi în Ponta, cel cu veştile bune din economie. Motivele sunt, în principal, trei.
Primul este aroganţa care a cuprins instituţia numită biserică, al cărei purtător de cuvânt îşi permite, iată, să ia la mişto rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj. În loc să se declare măcar preocupat, preotul Stoica spune că au numărat ei, la biroul de presă, românii care intră în biserici şi că nu sunt atâtea lăcaşuri de cult cîţi doritori să le umple ar fi. Adică Preasfinţia Sa confundă credinţa oamenilor în Dumnezeu cu încrederea în nişte pământeni. Ceea ce, după Biblie, nu e un lucru tocmai corect. Poate că distinsul părinte Stoica, aflat de prea multă vreme în fruntea biroului de presă al BOR, s-a plictisit. Poate vrea o schimbare. Un contact direct cu enoriaşii şi adevăratele lor probleme.
Însă nu doar purtătorul de cuvânt are o problemă, ci şi patriarhul însuşi. De la alegerea sa în fruntea BOR şi până astăzi, Preafericitul Daniel s-a cam închis în turnul de fildeş de la Patriarhie şi a coborât destul de rar printre oameni. Cu politicienii, da, s-a mai întâlnit. Dar nu prea poţi să păstoreşti poporul prin reprezentanţi. Aşa ajungem la al doilea motiv al scăderii încrederii în biserică: slaba implicare în rezolvarea pro