De anul acesta s-a introdus impozit pentru proprietarii de terenuri arabile şi pentru crescătorii de animale. Cine cultivă, de exemplu, trei hectare cu grâu va plăti la stat impozit doar pentru unul, de 71,84 lei pe an.
De anul acesta agricultorii sunt obligaţi să plătească un impozit aferent veniturilor agricole realizate. El se va calcula de către Finanţe, prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra venitului anual stabilit de stat, prin norme de venit. Plata impozitului anual datorat de agricultori se face în două rate egale: jumătate din sumă se achită până pe 25 octombrie 2013, iar cealaltă jumătate se plăteşte la Fisc până pe 15 decembrie a anului curent.
La 1 februarie, a intrat în vigoare OG nr. 8/2013, care a modificat Codul fiscal şi a introdus, printre altele, şi acest impozit pentru agricultori. Dacă anul acesta s-a introdus o normă de venit unitară la nivelul întregii ţări (adică o estimare a veniturilor obţinute de pe o suprafaţă dată sau de la un animal), din 2014, se vor schimba sumele în funcţie de regiuni, după consultări cu direcţiile agricole judeţene.
La prima vedere, impozitul pare o sperietoare, dar sumele de plată nu sunt exagerat de mari. De exemplu, cine cultivă trei hectare cu grâu sau porumb atunci este scutit de la impozit pentru două hectare şi este obligat să achite impozit pentru un singur hectar, în sumă de 71,84 lei pe an.
Cum se calculează impozitul
Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a explicat faptul că noul impozit pe venitul agricol se calculează scăzând din suprafaţa cultivată pe cea care este la pragul de scutire şi aplicând la norma de venit rezultată cota de 16%. Ceea ce rezultă este impozitul de plată la stat. De exemplu, dacă o persoană a cultivat opt hectare cu cereale, atunci este scutită de la plată pentru două hectare, iar