Cu peste 100 de prezentări, în medie, pe zi, CPU reprezintă un punct vital pentru activitatea spitalului. Deși se lucrează în condiții grele, cel mai mare venit net încasat într-o lună a fost de 3.600 de lei.
De la începutul acestui an, Ministerul Sănătății a preluat plata serviciilor județene de ambulanță și a centrelor de primire urgențe. Teoretic, acest lucru ar însemna creșterea finanțării atât pentru serviciile medicale, cât și pentru plata angajaților din aceste centre. Inaugurat în toamna anului 2010, după o investiție de aproape două milioane de lei, Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman și-a dovedit, din plin, utilitatea. Cu o medie de peste 100 de prezentări pe zi, CPU a devenit, în scurt timp, una din cele mai căutate locații pentru acordarea serviciilor medicale de urgență. Cu toate acestea, medicul primar de medicină de urgență Maria Tălmăcel, coordonatorul CPU, a atras atenția, în nenumărate rânduri, asupra faptului că multe din prezentări nu sunt urgențe reale și că acestea pun în pericol viața celor care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale. Nu de puține ori, cadrele medicale au căzut victime agresiunilor verbale sau chiar fizice din partea pacienților nemulțumiți că nu au prioritatea la acordarea îngrijirilor medicale. La acestea se adaugă și eterna lipsă de personal, care face ca munca din CPU să fie extrem de solicitantă.
Raportat la toate acestea, veniturile realizate de personalul medical nu reflectă întotdeauna realitatea, cu atât mai puțin ar putea suporta comparație cu veniturile din Occident. Astfel, în luna decembrie 2012, cel mai mare venit net realizat la CPU a fost de 3.617 de lei pentru un medic primar, în vreme ce un medic specialist a câștigat 3.037 de lei. Cel mai mic venit al unui medic specialist a fost de 704 lei, venit rezultat doar din efectuarea de găr