S-a început monitorizarea acestor poliţişti – inclusiv a şefului de post din Corneşti – şi, din aproape în aproape, au fost identificaţi mulţi membri ai reţelei, după care acţiunea a fost preluată de Inspectoratul General al Poliţiei - Direcţiei Operaţiuni Speciale, ajutată fiind de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din MAI şi de Serviciui Român de Informaţii, sub supravegherea (deocamdată) a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa. Combustibilul era furat de la rafinăriile din sudul ţării (din judeţele Prahova, Cons-tanţa. Argeş etc), precum şi din rezervoarele unor aeroporturi: “Henri Coandă” şi “Aurel Vlaicu”. Ponturile erau date de complici din interiorul acestor societăţi.
Uneori, cisternele erau însoţite de poliţiştii implicaţi, pentru a nu fi oprite pe traseu de diverse echipaje de la Poliţia rutieră, care cerând actele de transport să descopere întâmplător furtul. După ce combustibilul era furat cu cisterne aparţinând unor societăţi comerciale (sunt implicate în filieră şi şase firme), era depozitat în diverse depozite ale unor benzinării, între care şi cele din Corneşti, de unde au început investigaţiile DGA. Apoi, din aceste depozite combustibulul era comercializat.
Duminică dimineaţa, peste 1.000 de poliţişti au declanşat, simultan, 233 de percheziţii în Capitală şi şapte judeţe – Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Buzău, Constanţa, Giurgiu şi Ialomiţa –, pentru a duce la audieri (deocamdată) 241 de persoane suspectate de implicare în furturile de combustibili. Percheziţii se fac şi la şase societăţi comerciale implicate fie cu autocisterne pentru transportul combustibilului furat, fie cu depozitele benzinăriilor prin care se comercializa combustibilul. Prejudiciul estimat până acum depăşeşte 1,1 milioane de lei. În timpul percheziţiilor realizate până la închiderea ediţiei, au fost descoperite zeci d