Mai sunt cateva zile pana la prima zi din luna martie si comerciantii s-au instalat, deja, etaland in fata clientilor o gama diversificata de astfel de obiecte. De la clasicele potcoave, trifoi sau buburuze, confectionate din plastic, pana la martisoare ceva mai sofisticate, preturile acestora variaza in functie de marime si aspect.
Inainte de a scoate martisoarele la vanzare, comerciantii trebuie sa treaca mai intai pe la serviciul abilitat al primariei pentru eliberarea acordului si pentru specificarea zonei ocupate pentru vanzarea martisoarelor. Pentru ocuparea domeniului public, comerciantii de martisoare nu sunt scutiti de a scoate bani din portofel. Taxa aferenta utilizarii spatiului unde este amplasata taraba este stabilita prin sedinta de Consiliu Local.
„Sunt 19 acorduri. Solicitantii de acorduri au manifestat o dorinta pentru zona Pietei Centrale, platoul Pietei Centrale, dar in afara zonei detinuta de Urban Serv. S-au dat si acolo cateva acorduri, dar am incercat sa-i distribuim intr-un mod uniform. Am dat acorduri si in zona Centrului Vechi si in zona Capat 1, Bucovina si Grivita. Nu au fost date acorduri pentru Pietonalul Unirii si Transilvaniei”, a declarat Viorel Iliuta.
Taxa platita pentru amenajare este stabilita de o hotarare de Consiliu Local si este, functie de zona, la 3 lei/mp/zi. Acordurile sunt date pentru luna februarie, dar cele mai multe in perioada 1-8 martie. Acesta a precizat ca acesti comercianti pot vinde obiecte legate de martisor, dar nu si flori naturale. „Cei de la Politia Locala sunt in masura sa solicite si sa verifice actele pentru perioada in care au primit acordul municipalitatii. Nu au voie sa vanda flori naturale pentru ca ne batem joc de comerciantii care stau zilnic acolo si platesc impozite si taxe. Nu mi se pare corect ca unul care sta acolo tot timpul in aceasta perioada sa vina unul care este smech