Radarele din dotarea Serviciului Poliţiei Rutiere sunt „spaima” şoferilor. Unii dintre aceştia fac flash-uri şi claxonează pentru a-i atenţiona pe ceilalţi participanţi la trafic că în apropiere este un radar. Alţii cer informaţii despre zonele în care sunt amplasate radarele prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie, dar nu întotdeauna aceste atenţionări îi şi ajută. Numai la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de la Rutier au aplicat 585 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe dintre ele, respectiv 269, fiind pentru depăşirea limitei legale de viteză. Totodată, trei dintre conducătorii auto au rămas fără permise de conducere, pentru că depăşiseră limita maximă admisă de viteză cu peste 50 kilometri pe oră.
În momentul în care un conducător auto este atenţionat că există radar în trafic, şoferul încetineşte, dar există posibilitatea ca radarul să-l fi înregistrat deja. „În acest moment, în dotarea SPR Vrancea sunt 12 radare noi şi cinci radare vechi. Cu cele vechi se lucrează pe casetă, sistem VHS, pe bandă magnetică, şi se numeşte sistem Python. Cele noi sunt cu înregistrare digitală, stocarea imaginilor se face pe hard şi sistem autovision. Radarele bat şi până la un kilometru dacă drumul este drept”, a precizat comisarul şef Alexandru Cara, din cadrul SPR. Practic, radarele digitale înregistrează continuu.
Mulţi dintre şoferii traşi pe dreapta nu vor să recunoască faptul că au depăşit limita de viteză şi le cer poliţiştilor să le arate înregistrarea. Acest lucru nu este însă posibil. „Înregistrările nu pot fi arătate conducătorilor auto, pentru că aşa prevede metodologia. Acestea se pun doar la dispoziţia instanţei”, a adăugat comisarul şef Alexandru Cara. Potrivit acestuia, imaginile sunt păstrate timp de şase luni.
Şoferii nu sunt amendaţi dacă limita de viteză a fost depăşită cu mai puţin de 10 kilometri. „Sunt setate cu