Călin Ciprian Andrei se înscrie cu brio în “plutonul” românilor care ne reprezintă cu cinste “afară”. Tânărul de 28 de ani este expert în toate cele şapte stiluri ale caligrafiei chineze, de la cel antic, până la cel modern. Lucru pe care nici chinezii nu îl pot face. Călin Ciprian Andrei se înscrie cu brio în “plutonul” românilor care ne reprezintă cu cinste “afară”. Tânărul de 28 de ani este expert în toate cele şapte stiluri ale caligrafiei chineze, de la cel antic, până la cel modern. Lucru pe care nici chinezii nu îl pot face.
S-a “îmbolnăvit” de cultura chineză întâmplător. “Eram în anul doi la facultate în Bucureşti, când un amic mi-a spus că guvernul chinez oferă burse pentru studenţii români. Am decis pe loc să-mi schimb domeniul de studiu, am aplicat şi am ajuns în China. În primul din cei doi ani cât a durat bursa, în care am făcut doar limbă chineză, am descoperit caligrafia. Studiul acestei discipline a fost o provocare imensă, mai ales că domeniul este aproape necunoscut de occidentali”, povesteşte Călin.
După această experienţă, tânărul a revenit în România pentru a-şi încheia studiile la Universitatea de Artă din Capitală, după care a aplicat pentru o nouă bursă, tot în China, iar în prezent este doctorand la China Academy of Art, departamentul de caligrafie.
Majoritatea colegilor lui sunt din Japonia, Taiwan sau Coreea, astfel că românul este considerat o prezenţă exotică. Campusul unde locuieşte, studiază şi, mai nou, şi-a deschis propriul atelier, este situat în Hangzhou, în apropiere de Shanghai. “Oamenii sunt foarte amabili cu occidentalii. E drept, îi ajută şi legislaţia: cine face rău unui străin e pedepsit aspru, iar traiul e destul de ieftin. Cei 2.000 de ioani (n.r. - circa 1.000 de lei) pe care îi primesc lunar de la statul chinez îmi ajung să duc o viaţă decentă”, mai spune doctorandul. Călin a primit anul acesta premiul pen