Ministerul Transporturilor propune, printr-un proiect legislativ, creşterea pedepselor minime pentru sustragerea de componente sau bunuri din vagoane de la 3 la 5 ani şi pentru distrugerea reţelei de cale ferată de la 2 la 4 ani.
Nota de fundamentare a proiectului propus precizează: "Având în vedere amploarea fenomenului infracţional în această materie cât şi consecinţele extrem de grave asupra siguranţei transporturilor pe calea ferată, în special urmare desfăşurării activităţilor infracţionale de furt şi distrugere şi luând în considerare faptul că limitele maxime pentru aceste infracţiuni, astfel cum sunt acestea cuprinse în legea specială sunt mari - cuprinse între 7 şi 20 de ani închisoare, se apreciază că se impune creşterea unor limite minime speciale".
Astfel, pentru distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a căii ferate, a materialului rulant şi a instalaţiilor, accesoriilor sau a altor componente ale acestora, pedeapsa este închisoare de la 4 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Dacă aceste fapte tulbură grav activitatea de transport pe calea ferată sau produce poluarea mediului înconjurător ori degradarea gravă a solului, ele se pedepsesc cu închisoarea de la 12 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Totodată, "sustragerea de componente ale căii ferate, de bunuri din vagoanele care sunt în compunerea unui tren aflat în circulaţie sau programat pentru circulaţie constituie infracţiunea de furt calificat şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi".
Proiectul precizează că, anul trecut, pagubele generate de furturile de pe calea ferată s-au ridicat la 46,49 milioane lei: "În perioada 2005-2012 au fost înregistrate un număr mare de sustrageri de elemente ale infrastructurii feroviare publice şi private, rămase în majoritatea cazurilor neidentificate. Acest f