Acordul de asociere UE-Republica Moldova, care ar deschide perspectiva europeană pentru Republica Moldova, ar putea să nu fie semnat la summitul Parteneriatului Estic în noiembrie la Vilnius, aşa cum se spera.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Lăsînd la o parte cunoscutele probleme politice, despre care nicio ţară UE nu s-a exprimat luni, 18 februarie, în mod deschis la Consiliul Afacerilor Externe la Bruxelles, UE invocă probleme de ordin birocratic.
Nici cele politice nu sint minore. Ministrul român de externe Titus Corlăţean a declarat la Bruxelles că stabilitatea politica din Moldova şi evitarea alegerilor anticipate ar facilita munca miniştrilor de externe UE, însărcinaţi cu acest dosar.
România pledează mai departe cauza Moldovei al cărui angajament pentru UE nu a diminuat, după cum spune Titus Corlăţean, dar ştie că interesul UE pentru Parteneriatul Estic este în scădere. De aceea, Corlăţean încearcă, împreună cu omologul sau francez Laurent Fabius organizarea, pe 11 martie la Bruxelles a unei noi reuniuni a Grupului Prietenilor Moldovei.
În acelaşi timp, România respinge pretextul birocratic avansat de UE (traducerea stufoasă a documentelor, lipsa experţilor, timpul prea scurt) pentru a îndepărta semnarea acordurilor de asociere cu Moldova, Ucraina şi a celor de liberalizarea vizelor. Titus Corlăţean:
"Decizia este a noastă, este politică şi birocraţia trebuie să-şi facă datoria în funcţie de decizia pe care noi o luăm, politic. Nu aspectele tehnice, birocratice impun decizia, deci ar fi dificil de semnat acordul de asociere la summitul de la Vilnius, când în funcţie de evoluţie, dacă noi decidem să fie cel puţin parafat, dacă nu chiar semnat acordul cu Moldova, asta este o decizie politică şi în niciun caz nu trebuie să fie obstacole de natură birocratică, tehnică." Ministrul de