Cardul de sănătate obligatoriu pentru pacienţi creează conflicte între medici şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi confuzie printre pacienţi, care încă nu înţeleg încă utilitatea şi modul lui de funcţionare.
Deşi Cardul Naţional de Asigurări de Sănătate este în plan de mai bine patru ani, abia anul acesta s-au găsit fondurile necesare pentru emiterea lui. Cardul nici nu a intrat bine în procesul de producţie, că a şi iscat primele controverse între medici şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Modul de distribuire a cardurilor către pacienţi este principalul motiv al scandalului apărut între cadrele medicale şi CNAS.
În timp ce Casa de Asigurări de Sănătate susţine că este de datoria medicilor de familie să împartă cardurile către pacienţii asiguraţi pe care-i au înscrişi pe liste, medicii sunt revoltaţi, susţinând că este vorba de o muncă birocratică pe care nu sunt dispuşi să o facă.
Cadrele medicale sunt de părere că nu este de datoria lor să completeze hârtii şi să cheme pacienţii la cabinete pentru a intra în posesia cardurilor şi propun, ca şi în alte ţări europene, că acesta să fie trimis prin poştă.
Medicii de familie mai sunt revoltaţi şi din cauza faptului că, dincolo de birocraţia pe care o presupune Cardul de Sănătate, acesta nu este de folos nici lor, nici pacienţilor, ci doar CNAS-ului.
Faptul ca pacienţii nu sunt obligaţi să treacă toate datele medicale pe card şi că orice informaţie depusă pe acesta necesită acordul lor nu îi ajută pe medici.
Aceştia nu vor şti niciodată dacă ceea ce se regăseşte pe card este relevant pentru starea de sănătate a unui pacient, la momentul prezentării la medic, sau dacă lipsesc informaţii esenţiale în acest sens.
În plus, faptul că fiecare card este însoţit de un cod PIN, pe care doar asiguratul îl ştie, îl face inutilizabil în Unităţile de Primiri Urgent