După ce a scris zeci de ani despre literatura altora, Nicolae Manolescu încearcă să arate scriitorilor că şi el are talent. A încercat mai întâi cu cronici sportive, dar n-a convins pe nimeni. De câteva săptămâni încearcă reportajul şi, după cum veţi vedea, nu reuşeşte altceva decât să ne facă să ne tăvălim de râs!
Ambasadorul României s-a transformat în agent publicitar pentru Noua Zeelandă
În câteva numere din „Adevărul”, bătrânul critic literar Nicolae Manolescu se screme cumplit să ne descrie ce a făcut el în lunga călătorie până în Noua Zeelandă. „Neozeelandezii şi casele lor” şi „Noua Zeelandă în cifre şi paradoxuri” sunt două reportaje scrise parcă de cineva care a fost în Franţa şi povesteşte cum a fost în Congo.
Prima observaţie. După cum a observat pe blogul său Mădălina-Georgiana Panciuc, „maestrul Manolescu s-a întors din Noua Zeelandă, şi-a scris notele de călătorie pe blogul Adevărul şi, în era camerelor digitale din buzunarul oricărui ţânc, şi-a ilustrat voiajul cu imagini de la agenţii specializate”! Într-adevăr, după cum se vede, ceea ce Manolescu numeşte reportaj este ilustrat cu o fotografie realizată de Agenţia Shutterstock, pe care putea s-o ia din orice pliant turistic publicitar:
Casa Maori, o fotografie luată de Manolescu de pe site-ul Agenţiei Shutterstock. Nu trebuia să zboare două zile pentru a ne-o arăta
A doua observaţie. Nicolae Manolescu n-a auzit că, oriunde te-ai afla pe suprafaţa pământului, eşti mereu pe partea cealaltă! Din simplu motiv că pământul este... rotund. Mai exact, ca o sferă!
Fiţi atenţi la maestru: „Ne aflam exact pe partea opusă a pământului. «Cum e să stai cu capul în jos?», m-a întrebat un prieten. «E bine pentru picioare», i-am răspuns. După 40 de ore de şedere pe scaun în avion, răspunsul nu mai era chiar o glumă” („Neozeelandezii şi casele lor”). Ce să înţelegem? 1. Că doi