Medicii britanici fac apel la suprataxarea băuturilor carbogazoase şi interzicerea reclamelor la junk-food, subliniind că obezitatea reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii.
Potrivit ultimului raport realizat de Academia Colegiilor medicale regale, în care sunt înscrişi aproape toţi doctorii din Marea Britanie, circumferinţa crescută a taliilor constituie deja o “criză uriaşă”, iar măsurile luate până în prezent sunt ineficiente. În opinia medicilor britanici, mâncarea nesănătoasă ar trebui tratată într-un mod asemănător cu ţigările.
Marea Britanie este una din ţările cele mai “obeze” din lume: circa un sfert dintre adulţi pot fi categorisiţi ca atare, iar acest număr este de aşteptat să se dubleze până în 2050, în condiţiile în care o treime din absolvenţii de şcoli primare sunt deja obezi. Or, această tendinţă va presupune consecinţe grave asupra sănătăţii întregii ţări, avertizează The Academy of Medical Royal Colleges, în primul său apel comun pe această temă.
Asociaţia medicilor britanici recomandă, între altele:
- interzicerea reclamelor la alimente cu conţinut ridicat de grăsimi saturate, zahăr şi sare înainte de ora 21.00;
- taxarea suplimentară a băuturilor îndulcite care să ducă la o majorare a preţurilor acestora cu cel puţin 20%;
- limitarea numărului de localuri tip fast-food în preajma şcolilor şi a centrelor de sport şi distracţii;
- un buget de 100 milioane de lire sterline consacrat unor intervenţii chirurgicale cum sunt operaţiile de liposucţie;
- interzicerea localurilor tip fast-food şi a automatelor cu gustări în spitale, unde toate alimentele trebuie să întrunească aceleaşi standarde nutriţionale ca în şcoli;
- înscrierea pe ambalajele alimentelor a informaţiilor nutriţionale pentru copii.
Terence Stephenson, preşedintele Academiei, a făcut o paralelă