Sute de persoane au contractat infecţii nosocomiale (intraspitaliceşti - n.r.) pe perioada internării în spitalele din judeţ, anul trecut. Cele mai multe infecţii au fost raportate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani, în timp ce spitalele din Adjud şi Dumbrăveni nu au medici epidemiologi. Anul trecut, nicio persoană nu a decedat din cauza infecţiilor nosocomiale.
Anul trecut, 376 de persoane au contractat cel puţin o infecţie nosocomială pe perioada internării în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ din Focşani, respectiv afecţiuni respiratorii, digestive, cutanate, de plagă chirurgicală, urinare, ale organelor genitale, ba chiar şi septicemii. Astfel, din totalul de 32.246 de pacienţi internaţi, 376 dintre ei s-au ales cu o boală nouă, incidenţa fiind de 1,16 la 100 de pacienţi externaţi. Pe tot parcursul anului trecut, s-au înregistrat 10 cazuri de septicemie, o infecţie generalizată din cauza pătrunderii în circulaţia sangvină a germenilor patogeni şi a toxinelor, manifestată clinic prin fenomene toxice infecţioase şi cu o evoluţie extrem de gravă. Este favorizată de intervenţii chirurgicale, citostatice, radioterapie, nesterilizarea instrumentarului medical etc. Mortalitatea este de 30-80%, un pronostic mai sumbru înregistrându-se la vârstnici, bolnavii de diabet, TBC, hepatită şi cancer, pentru că aceştia au imunitatea mai scăzută.
Cele mai frecvente forme de manifestare a infecţiilor nosocomiale în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani au fost depistate la bolnavii cateterizaţi urinar (sonda urinară se ţine mai mult de şapte zile), în număr de 195, urmate de cele la nivelul plăgilor chirurgicale, în număr de 65. Potrivit medicilor, majoritatea infecţiilor nosocomiale ale plăgilor chirurgicale au fost depistate la pacienţi care au suferit operaţii chirurgicale cu o durată a intervenţiei de peste 30 de minute şi cu un ni