Cu ocazia împlinirii a opt decenii de relaţii diplomatice dintre România şi Ordinul Suveran Militar de Malta, Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea comună de mărci poştale dedicată acestui eveniment.
Timbrul emisiunii comune ilustrează ca element heraldic românesc detaliul unei peceţi din secolul al XV-lea care i-a aparţinut domnitorului Mircea cel Bătrân. Peceţii i se alătură stema Ordinului Suveran de Malta – crucea malteză care se regăseşte ca simbol şi în grafica peceţii. Ca fundal s-a folosit ilustrarea unei hărţi vechi a teritoriului românesc.
În perioada domniei sale (1386-1418), Mircea cel Bătrân s-a manifestat ca un important luptător pentru apărarea creştinătăţii. A fost singurul domnitor român care nu a fost vasalul nimănui şi a avut alianţe în lupta antiotomană cu regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg şi cu regale Poloniei, Vladislav Jagello. Totodată, domnitorul român a trimis o delegaţie a Ţării Româneşti la Konstanz (Germania de astăzi) pentru a participa la Conciliul ecumenic general al lumii creştine, desfăşurat între 1414 şi 1418.
Ordinul Suveran Militar ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta (italiană: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta), de asemenea, cunoscut sub numele de Ordinul Militar Suveran de Malta ( SMOM ), Ordinul de Malta sau al Cavalerilor de Malta , este un ordin religios romano-catolic, în mod tradiţional militar, de natură cavalerească si nobilă. Este cel mai vechi supravieţuitor al vechiului cavalerism. Are sediul în Roma, Italia.
SMOM este continuarea modernă a ordinului medieval original al Sfântului Ioan de Ierusalim, cunoscut sub numele de Cavalerii Ospitalieri, un grup fondat în Ierusalim la 1050 ca un spital pentru a oferi îngrijire pentru săraci şi bolnavi, pelerini în Ţara Sfântă. Dupa cucerirea Ierusalimului