Parlamentul României ar trebui să dea curs cererii ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi să adopte o poziţie fermă faţă de Ungaria, în scandalul steagurilor secuieşti.
Aceasta este părerea fostului negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, care a şi indicat metodele prin care deputaţii şi senatorii români ar putea sancţiona Guvernul de la Budapesta.
"Există tot felul de întâlniri bilaterale la nivel parlamentar. Ar putea să fie nişte reacţii. Să zicem, ar putea cere amânarea sau suspendarea unor întâlniri bilaterale care să dea semnalul Budapestei şi parlamentarilor din Budapesta că parlamentarii din România nu agrează asemenea tipuri de comportament. Sau, există alte mijloace. Totul este să ne păstrăm calmul, raţiunea, şi să propunem în continuare vecinilor noştri o atitudine echilibrată", a declarat Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.
Ministrul de Externe al României a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul B1 TV că arborarea steagului secuiesc pe Parlamentul Ungariei este un gest de campanie electorală din partea maghiarilor.
Titus Corlăţean a precizat că gestul oficialilor maghiari l-a surprins şi că vine în urma unor ambiţii ale acestora de a strânge voturi. Acesta i-a atras atenţia şi ambasadorului Ungariei la Bucureşti că, la următoarea afirmaţie greşită, va cere încetarea mandatului acestuia.
De cealaltă parte, vicepremierul maghiar Zsolt Şemien declarase că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului.