Stresul asociat cu renunţarea la tutun, teama de îngrăşare şi convingerea că renunţarea la tutun este deja tardivă – sunt câţiva dintre factorii care îi conving pe fumători să nu renunțe la acest viciu, despre care mulți dintre ei admit că este dăunător.
Cei care vor să renunțe la fumat au la dispoziție, pe lângă voința proprie, servicii de consiliere specializată, medicamente sau nicotină în alte forme decât cea eliminată prin fumul de țigară. Înainte de toate însă, trebuie să ştie care dintre convingerile lor sunt mit şi care- realitate.
Am alte obiceiuri sănătoase care compensează pentru acest viciu
Unii fumători susțin că nutriția echilibrată și exercițiile fizice sunt suficiente pentru a-i menține sănătoși. Fumatul afectează fiecare organ și sistem al organismului nostru, neexistând un stil de viață ideal pentru a contraataca efectele fumatului, ne avertizează specialiștii. Mai mult, fumatul reduce rezistența la efor fizic, deci exercițiile fizice sunt cu atât mai puțin eficiente. “Un fumător are capacitatea pulmonară redusă iar pereții bronhiilor încep să se îngusteze mai devreme decât ar fi trebuit, conform vârstei. Aceasta se manifestă în primul rând prin oboseală la efort, pentru că aerul trebuie să intre prin bronhii îngustate”, explică Magda Ciobanu, coordonator al centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat la Institutul „Marius Nasta”. Pe deasupra, nicotina inhibă foamea, deci organismul nu acumulează suficientă hrană pentru a avea energia necesară exercițiilor fizice.
Dacă fumez țigări light sau mentolate riscurile sunt mai mici
Fumătorii care trec la țigări ce au inscripționată pe pachet caracteristica “light” în mod inevitabil compensează pentru nivelul redus de nicotină prin inhalarea unei cantități mai mari de fum sau consumând mai mult din fiecare țigară. Majoritatea celor care fumează astfe