Cu riscul de-a atrage asupra mea oprobiul etern al celor care nu sunt deschiși către dialog, îndrăznesc să ridic la plasă câteva întrebări legitime, legate de statutul și importanța mișcării feministe din România.
Mă întreb dacă working class-ul, femeile, care pierd 40 de ore pe săptămână pentru un 700 RON, care fac curățenie și mâncare (în fiecare zi) pentru o familie întreagă, care sunt umilite și bătute de către soți (în fiecare zi), percutează la mesajul pancardistelor din Piața Universității, la flyere sau la flash-mob-urile din Mall-uri? Bineînțeles că nu contest importanța și rolul manifestațiilor feministe.
Între timp am realizat un mic sondaj de opinie, despre importanța feminismului în România și despre cum se vede mișcarea din afară. Am păstrat anonimatul persoanelor chestionate, care vin din categoria intelectualilor și academicienilor cu vârsta de aproximativ 30 de ani.
1. Care crezi că este rolul mișcării feministe din România?
X1 (f): De cofactor în dinamitarea conservatorismului tradițional. O perspectivă minoritară cumva.
X2 (b): Cred că este legat de căsnicie. Ar fi bine ca femeile să fie mai educate. Să nu mai fie victime. E un domeniu vag pentru mine. Încă există un complex de inferioritate al femeilor în cadrul căsniciilor, din toată România. Sunt submisive.
X3 (b): Nu înțeleg întrebarea. Care mișcare feministă?
X4 (f): Sper că rolul feminismului în România îl constituie lupta împotriva discriminărilor de tot soiul: violența, abuzul, discriminarea la locul de muncă al femeii insarcinate, etc
X5 (f): Mișcarea feministă din ro îmi este perfect necunoscută. Rolul ei ar trebui să fie ăla de promovare a feminismului, dar n-am idee ce fac de fapt.
X6 (f): Cred că feminismul în România are, din păcate, un rol marginal față de condiția femeilor care-l promovează și care sunt extrem de bine pr