Statul a semnat cu kazahii de la Rompetrol un document prin care renunţă la procesele intentate Rompetrol, inclusiv cel de recuperare a unei creanţe în valoare de 516 mil. euro, şi să vândă o mare parte din acţiunile deţinute la Rompetrol către GazMunaiGaz, însă detaliile acordului nu au fost făcute publice.
Statul deţine în prezent o participaţie de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care în primele nouă luni ale anului trecut a avut vânzări de 9,1 mld. lei (2 miliarde de euro). În aceeaşi perioadă compania a raportat pierderi de 320 mil. lei (72 mil. euro).
"Este inadmisibil că nu se cunosc termenii înţelegerii. Tot ce ţine de banul public trebuie să fie perfect transparent şi accesibil plătitorilor de taxe şi impozite. Este absolut catastrofal că guvernul Năstase a acceptat să crediteze Petromidia de aşa manieră încât să nu aibă certitudinea că nu-şi vor recupera creanţa. Proprietarii Petromidia pot să o ţină la infinit pe pierdere pentru că ei îşi scot banii din celelalte două verigi ale lanţului de prelucrare a ţiţeiului, respectiv din extracţie şi distribuţie. Statul trebuie să iasă din acţionariatul Petromidia într-o manieră cât mai puţin păguboasă, dar este la discreţia totală a kazahilor", spune Radu Sârbu, fostul şef al FPS în mandatul căruia a fost privatizat Rompetrol.
Statul are de recuperat o creanţă în valoare de circa 688 mil. dolari (516 mil. euro) de la Rompetrol în baza căreia a primit cu forţa o participaţie de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
Cele două părţi s-au grăbit să încheie vineri un acord, lăsând negocierea detaliilor pentru o dată ulterioară, în condiţiile în care astăzi era stabilit un nou termen în procesul dintre stat şi Rompetrol care ar fi putut da peste cap negocierile.
"Este un proces pe rol, pentru că oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autorităţile român