Armata egipteană a inundat zeci de tuneluri prin care se face contrabandă între Egipt şi Fâşia Gaza, o măsură ce diminuează drastic posibilităţile de aprovizionare ale populaţiei din enclava palestiniană. Sursa: Reuters
Mai mulți martori au povestit că egiptenii nu doar că au inundat tunelurile, dar au introdus şi explozibili pe care i-au detonat ulterior pentru a împiedica pătrunderea în fâșie a oricărui tip de marfă de contrabandă.
Aceştia au declarat că au auzit în ultima săptămână explozii în jurul localităţii Rafah, unde sunt cele mai multe tuneluri. După ce Israelul a instituit blocada asupra Fâşiei Gaza în anul 2007, atunci când gruparea islamistă Hamas a preluat controlul asupra acesteia, tunelurile care fac legătura cu Egiptul au devenit o cale de aprovizionare cu alimente, combustibili şi chiar autoturisme dezmembrate, produsele transportate pe aici acoperind circa o treime din nevoile populaţiei Fâşiei Gaza, potrivit Agerpres.
Dar, în urma presiunilor internaţionale, Israelul a relaxat blocada în anul 2010. De atunci, importanţa tunelurilor a căzut, prin ele fiind transportate mai ales ciment, otel şi pietriş, produse pe care Israelul le consideră ca având dublă întrebuinţare şi pentru care continuă să menţină blocada. Cu ajutorul acestor tuneluri, guvernul Hamasului achiziţionează combustibil mai ieftin decât cel pe care îl cumpăra înainte din Israel, dar şi armament şi alte materiale interzise. Noul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi a dispus deschiderea punctului de frontieră de la Rafah, dar mărfurile destinate Fâşiei Gaza trebuie în continuare să tranziteze Israelul.
Potrivit unui colonel egiptean, numărul tunelurilor ar putea fi de circa 500, cifra exactă fiind greu de aflat întrucât toate au mai multe ieşiri, multe fiind în casele egiptenilor. În operaţiunea începută săptămâna trecută, armata egipteană a descop