"Sberbank", cea mai mai mare bancă din Rusia, vrea să ia măsuri legale împotriva băncii austriece "Volksbank", pe care a cumpărat-o anul trecut, pe motiv că este dezamăgită de calitatea operaţiunilor moştenite, anunţă Financial Times (FT).
Conducerea "Sberbank" a declarat, citată de FT, că ar putea solicita despăgubiri de la "Volksbank" şi auditorii acesteia, compania KPMG.
"Faţă de declaraţiile iniţiale, avem anumite probleme cu calitatea activelor achiziţionate de la Volksbank", a precizat Gherman Gref, directorul executiv al "Sberbank", adăugând: "Anticipăm că vom avea o discuţie serioasă cu auditorii Volksbank, dar şi cu oficialii băncii austriece".
Reprezentanţii "Volksbank" şi cei ai KPMG nu au dorit să comenteze pe marginea afirmaţiilor conducerii "Sberbank".
Gherman Gref a mai declarat că operaţiunile "Volksbank International" - care au fost redenumite "Sberbank Europe" - au absorbit investiţii totale de un miliard de euro. Următoarea etapă, care va dura câţiva ani, presupune extinderea "Sberbank" în vestul Europei.
"În următorii doi ani - cel puţin - nu luăm în calcul nicio oportunitate comercială semnificativă", a spus Gherman Gref.
"Sberbank", bancă ce deţine aproape o treime din depozitele bancare din ţară, a realizat cea mai mare parte din creşterea rezultatelor pe 2012 din creditarea retail.
În primele nouă luni din 2012, profitul net al băncii a crescut cu 2,7%, în ritm anual, la 262,8 miliarde ruble (8,5 miliarde dolari). Analiştii estimau numai 258,8 miliarde ruble.
Profitul operaţional obţinut de "Sberbank" în perioada menţionată a sporit cu 23%, la 665,6 miliarde ruble.
ALINA VASIESCU
Luna trecută, "Sberbank" Ucraina anunţa că va investi anul acesta în dezvoltarea reţelei sale şi în infrastructura IT. Preşedintele băncii, Igor Iuşko, declara că instituţia a deschis 30 de birouri