Crearea unei întreprinderi sociale în eventualitatea disponibilizărilor de la Combinatul de Celuloză şi Hârtie Someş Dej este imposibilă, deoarece nu există fonduri pentru demararea unui astfel de proiect. Astfel că cei 180 de salariaţi ai combinatului care ar putea fi trimişi în şomaj în perioada următoare aşteaptă alte soluţii din partea autorităţilor locale. Deocamdată, promisiunile sunt tot ce-au primit.
"O întreprinderea socială nu s-ar putea realiza datorită faptului că nu există sursă de finanţare care să poată finanţa un astfel de proiect. În acest moment în municipiu se derulează proiecte europene pe măsuri active de ocupare, dar rezultatele nu se văd", a declarat Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Reconversia profesională este una dintre soluţiile luate în considerare de autorităţi pentru a-i reintegra în câmpul muncii pe cei care ar urma să fie disponibilizaţi de conducerea combinatului.
"Am pregătit deja adrese pe care le vom trimite către mai multe instituţii, astfel încât înainte să aibă loc proiectele, să aibă loc o întâlnire la primăria Dej, să afăm nevoile acestei comunităţi şi toate proiectele care se fac acolo, să rezolve fiecare ceva, sau punctual să aibă legături între ele", a completat Don.
"Pentru următoarele proiecte care urmează să fie implementate, conducerea AJOFM şi evident şi noi, din partea ministerului, vom căuta soluţii atât pentru Dej cât şi pentru comunele din zone, pentru a veni în sprijinul salariaţilor care urmează să fie daţi afară, cu toate că nu am reuşit să luăm legătura cu conducerea care se pare că se fereşte", a precizat Mircia Giurgiu, consilier ministerial.
Combinatul de Celuloză şi Hârtie Someş Dej a intrat deja în insolvenţă, după ce a anunţat datorii de peste 100 de milioane de lei.