Adolescenţii care se expun prea mult pe Facebook riscă să fie agresaţi verbal şi fizic. Reţelele de socializare au şi alte neajunsuri: îi fac pe tineri superficiali şi antisociali.
O adolescentă de 15 ani a fost tăiată pe faţă la sfârşitul săptămânii trecute de un bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook. Tânăra este elevă a Liceului Tehnologic din Gherla şi şi-a dat întâlnire cu bărbatul în vârstă de 34 de ani în oraş, prin intermediul aceleiaşi reţele sociale. Poliţiştii l-au identificat pe agresor, iar fata a primit îngrijiri medicale, dar experienţa traumatizantă îi va rămâne întipărită în minte şi pe faţă. În România şi peste tot în lume, un număr tot mai mare de adolescenţi cad victime mirajului noilor mijloace de comunicare.
Reţelele sociale îi atrag ca un magnet
Facebook este reţeaua de socializare cea mai populară în România. Din cei 5.686.200 de utilizatori români, aproape 15% sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, potrivit statisticilor publicate de facebrands.ro. Aceleaşi date arată că popularitatea reţelei sociale creşte cel mai rapid printre adolescenţi, rata de adopţie Facebook fiind la ei mai mare decât la celelalte categorii de vârstă.
De ce îi atrage ca un magnet mediul virtual? Pentru că „adolescenţa este vârsta la care grupul social, adică prietenii, devine mult mai important decât familia, iar reţelele de socializare oferă un acces facil către acest grup. Apoi, adolescentul are nevoie mai mare de feedback de la ceilalţi pentru a-şi construi imaginea de sine, iar pe Facebook îl poate primi uşor. Nu în ultimul rând, reţelele sociale sunt la modă, iar adolescenţii sunt mai tentaţi să urmeze tendinţele“, explică psihologul Bogdana Bursuc.
Adolescentele sexy, ţinta unor atacuri dure
Comunicarea virtuală oferă adolescenţilor prilejul de a socializa mai mult decât o