Noul Cod de Procedură Civilă, intrat în vigoare săptămâna trecută, aduce modificări importante în desfăşurarea proceselor. Astfel, Judecătorii vor stabili de la începutul procesului data la care vor pronunţa o decizie. De altfel, majoritatea proceselor se vor derula în doar două faze, fond şi apel.
Una din cele mai importante prevederi ale Codului de Procedură Civilă este estimarea duratei procesului. Mai precis, judecătorul va trebui să estimeze o dată la care ar uma sa pronunţe o decizie. O altă prevedere importantă este şi posibilitatea justiţiabilului simplu de a depune o plângere în cazul în care crede că procesul său este tergiversat fără motiv. Noul Cod mai prevede şi că un autovehicul suspus sechestrării în urma unei proceduri de executare silită poate fi oprit în trafic de poliţiştii de la Poliţia Rutieră. O altă modificare adusă de noul cod este şi faptul că majoritatea proceselor civile se vor judeca în două faze - fond şi apel. Pe de altă parte, noul Cod prevede că judecătorul poate recomanda părţilor să soluţioneze conflictul civil prin mediere. Mai mult, Codul de Procedură Civilă introduce şi posibilitatea citării părţilor prin e-mail. (IESE CARTON)
PRINCIPALELE MODIFICĂRI
SURSA: CODUL DE PROCEDURĂ CIVILĂ
- estimarea duratei procesului
- posibilitatea depunerii unei plângeri pentru tergiversarea procesului
- autovehiculele ar putea fi sechestrate în trafic
- procesele judecate pe fond şi apel
- medierea - soluţie pentru degrevarea instanţelor
- citarea părţilor prin e-mail
În ciuda acuzaţiilor potrvit cărora noul cod de procedură civilă va creea dificultăţi instanţelor de judecată, practicienii spun că va exista timp suficient ca lucrurile să fie puse la punct.
"El se aplică numai proceselor.....timp suficient să fie pregătite în acest scop", a menţionat Andreea Chiş, judecător în cadrul Curţi