Elevii de la clasele I şi a II-a vor avea două ore de ''Educaţie fizică'' şi alte două ore de ''Muzică şi mişcare'', iar cei de la clasele a III-a şi a IV-a vor avea în total trei ore de sport, două ore de ''Educaţie fizică'' şi una de ''Joc şi mişcare''.
Marţi este ultima zi în care profesorii şi părinţii pot face observaţii cu privire la această propunere a Ministerului Educaţiei, al cărei scop este ca elevii din ciclul primar să facă mai multă mişcare.
În ce condiţii se vor desfăşura, însă, aceste ore şi cum e mai bine pentru copii să facă mişcare? În timp ce oficialii de la Educaţie spun că orele de mişcare se vor face la clasă, inspectorii şi învăţătorii arată că ar trebui făcute în săli diferite.
Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, a declarat pentru gândul că orele de sport şi mişcare de la clasele primare pe care le propune Ministerul Educaţiei prin noile planuri cadru le vor fi făcute de învăţători.
„Aceste ore de joc şi mişcare erau şi până acum, dar alegeau dacă le făceau sau nu. Unii le făceau, alţii deloc. Aşa că acum propunem să le facă toată lumea. Orele de mişcare vor fi făcute de învăţătoare. Le vor face în sala de curs sau afară când e vremea frumoasă”, a spus Fedorca.
Secretarul de stat a declarat că sunt discuţii ca numărul orelor de sport să fie extinse şi la gimnaziu.
„Acest lucru va fi analizat astfel încât elevii să facă cât mai multă mişcare, pentru că ocupăm primele locuri la obezitate”, a spus Fedorca.
Învăţătorii: Să nu tăiem din orele de română
De cealaltă parte, învăţătorii spun că orele de mişcare sunt binevenite, numai că n-ar vrea să fie tăiate alte ore, precum cele de limba română.
„Nu vrem să tăiem din orele de limba română şi să le dăm la sport. Ne este teamă să rămână mai puţine ore de română, dar filosofia celorlalte ore să rămână la fel.