În regiunea de vest, arădenii sunt cei care au încheiat cele mai multe contracte de finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Deşi, judeţul nostru e primul în topul regiunii, ca număr de beneficiari de bani europeni, la capitolul valoare totală de investiţii, Aradul nu ocupă o poziţie fruntaşă. Cu alte cuvinte, numărul investiţiilor este mai mare decât în alte judeţe, însă, în general acestea sunt mai mici ca valoare, decât în alte zone din vest.
De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a selectat pentru a primi finanţare nerambursabilă 68.115 de proiecte în sumă de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 77 la sută a fondurilor disponibile.
În cadrul PNDR, există mai multe măsuri în cadrul cărora se pot depune proiecte pentru obţinerea de bani europeni. Măsura 322 a PNDR este destinată dezvoltării mediului rural, autorităţile putând obţine finanţare pentru modernizarea drumurilor şi a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare. O altă măsură pentru care au fost depuse un număr mare de cereri este Măsura 125, pentru modernizarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. Multe din proiectele depuse pe această măsură au vizat irigarea de terenuri şi protejarea de inundaţii. Prin Măsura 123 s-au putut obţine fonduri pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Astfel, proiectele au fost depuse pentru abatoare, hale de procesare, unităţi de producţie ori prelucrare a cărnii, fabrici de produse lactate ori centre de vinificaţie.
Pentru întreprinzători este disponibilă Măsura 312 a PNDR pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi.
Nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea turismului local a fost creată Măsura 313, pentru construcţia de structuri turistice de cazare în spaţiul rur