Republica Moldova a ajuns într-o nouă criză politică, după ce autorităţile au declanşat cauze penale împotriva a trei miniştri acuzaţi că ar fi implicaţi în acte de corupţie. În această situaţie delicată se află ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, suspectat că a plătit compensaţii fără acoperire în valoare de 400.000 de euro unui om de afaceri, ministrul Culturii, Boris Focşa, acuzat de o privatizare ilegală a unei clădiri istorice, şi ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, care ar fi pus ipotecă pe un spital, pentru a facilita obţinerea unui credit de către o altă societate.
Deşi în această etapă cele trei cazuri se află în faza urmăririlor penale, declanşarea lor a accentuat tensiunile din interiorul coaliţiei proeuropene de guvernământ. AFP notează că situaţia a devenit incendiară după ce un om de afaceri a fost împuşcat mortal la o partidă de vânătoare la care au participat “oficiali de rang înalt”.
Fără a fi în posesia mai multor detalii şi fără a anticipa rezultatul urmăririlor penale care s-ar putea solda cu concluzii nu în mod obligatoriu incriminatoare, se poate spune că declanşarea crizei politice prin suspiciunile de corupţie formulate la adresa celor trei miniştri ai Cabinetului de la Chişinău reprezintă un test extrem de important pentru prim-ministrul Vlad Filat, a cărui coaliţie tripartită guvernează Republica Moldova din 2009, după căderea guvernării comuniste şi a preşedintelui rusofon Vladimir Voronin.
Lucrurile sunt acum mult mai complicate decât par la prima vedere, fiind suficient să menţionăm că premierul Vlad Filat a anunţat deja că Partidul Liberal Democrat (PLDM) rupe acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) deşi nu se retrage din coaliţie. Analiştii politici din Republica Moldova apreciază că situaţia este gravă, dar speră ca o împăcare să fie posibilă. Ei sunt însă contrazişi de demo