În timp ce la Bucureşti şi la Budapesta războiul steagului secuiesc este alimentat de declaraţii politice iresponsabile, în comuna Micherechi din Ungaria steagul României coabitează de zeci de ani fără dispută. În comuna din Ungaria, maghiarii sunt minoritari iar românii sunt majoritari. "Nici maghiarii maghiari de aici nu avut vreo problemă că steagul României este pe clădirea primăriei", spune în limba română viceprimarul Netye Bertold. Dacă în comuna de graniţă problema steagurilor este rezolvată, la Bucureşti premierul Ponta i-a identificat pe maghiari drept duşmani iar la Budapesta steagul secuiesc a fost arborat pe clădirea Parlamentului.
Comuna Mehkerek, Micherechi în română, se află la 6 kilometri de graniţa cu România din apropierea oraşului Salonta. Din cei aproximativ 2200 de cetăţeni ai comunei, aproape 75% sunt români declaraţi, potrivit datelor statistice din 2010. În zona Micherechiului, comunitatea româna ajunge la 10.000 de persoane.
Micherechiul este una din localităţile de graniţă în care maghiarii sunt minoritari la ei în ţară iar românii sunt majoritari. În cele câteva comune din jurul oraşului Gyula (Jula) unde funcţionează şi un liceu în limba româna, steagul României este arborat de zeci de ani alături de drapelul Ungariei pe instituţiile publice.
În Micherechi, pe "Casa Satului" adică pe primărie flutură de ani de zile steagul României în stânga, în dreapta drapelul Ungariei şi peste ele steagul Uniunii Europene. Am încercat să aflăm de la autorităţile locale cum pot coabita steagurile României şi Ungariei pe aceeaşi clădire maghiară. Am sunat la primăria Micherechi la cabinetul primarului dar ne răspunde viceprimarul Netye Bertold. "Desigur că vorbesc limba română", răspunde el la întrebarea dacă putem discuta în limba română.
Viceprimarul Netye Bertold spune că la ei în localitate problema steagului nu ex