La editura Perrin a apărut recent lucrarea intitulată "Assassinés" - "Asasinaţi" sub semnătura lui Jean-Christophe Buisson. O carte pe cât de documentată, autorul este istoric de formaţie şi şef al serviciului cultură la Figaro Magazine, pe atât de pasionantă.
Pe lista celor 15 asasinate analizate şi comentate de Buisson figurează capete încoronate, şefi de stat sau lideri politici, de la Iulius Cezar la cuplul Ceausescu.
Avem deci de a face cu un fel de necrologie ce acoperă două mii de ani de istorie. Istoria este de altfel tot timpul tragică şi "se naşte din durere" spunea Marx, citat chiar de Jean-Christophe Buisson. Vasile Damian a stat de vorbă cu autorul şi l-a întrebat cum i-a venit ideea de a scrie o astfel de carte:
J.C.B: "Ideea mi-a venit în urma unei întâlniri avute cu liderul opoziţiei din Serbia Zoran Djindjic în 1996, adică în momentul marilor manifestaţii anti-Milosevic. L-am întrebat dacă se simte în pericol, ameninţat, având în vedere că e în opoziţie iar pe vremea aia opozanţii erau uneori eliminaţi fizic. Mi-a răspuns "Da, aş putea fi eliminat într-o bună zi, mă gândesc la asta dar totodată poate că asasinarea mea va servi la ceva".
Câţiva ani mai târziu, după ce devenise prim-ministru al Serbiei, Djindjic a fost ucis. Acest asasinat a permis populaţiei din Serbia să se trezească, să-şi spună că s-a săturat de toată această violenţă care-i impregnase viaţa de zeci de ani.
Mi-am zis că ăsta e un subiect de carte: analizând o serie de asasinate de oameni de stat din toate epocile şi de pe toate continentele, asasinate care au provocat o schimbare în istoria ţării respective. Am vrut să arăt cum oamenii de stat trăiesc cu această idee că într-o bună zi pot fi asasinaţi din cauza a ceeace reprezintă, adică o putere ce le este contestată. Am vrut în acelaşi timp să înţeleg demersul asasinilor. M-am interesat să văd