Adevărul” a vorbit cu Costin Raiu, Director de Cercetare şi Analiză la Kaspersky cum s-au transformat viruşii în ultimii ani şi care sunt ameninţările informatice cu care ne-am putea confrunta în 2013.
Costin Raiu, Director de Cercetare şi Analiză în cadrul firmei de securitate Kaspersky, este de părere că România este pe calea cea bună în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi apreciază noua Strategie de Securitate Cibernetică, aprobată luna aceasta de CSAT. Analistul a explicat, pentru „Adevărul”, cum a acţionat virusul Octombrie Roşu şi a atras atenţia asupra unui nou atac informatic complex care se foloseşte de o vulnerabilitate a programului Adobe Reader.
Ce a făcut, mai exact, virusul Octombrie Roşu?
Cel mai interesant lucru la Octombrie Roşu sunt victimele. Cele mai multe erau instituţii diplomatice, guvernamentale, companii de energie, inclusiv energie nucleară, instituţii de cercetare ştiinţifică, contractori militari şi firme care se ocupă de industria petrolieră şi gaze. În mai 2007 au început atacurile şi erau axate pe extragerea de informaţii de la victime, informaţii care putea oferi avantaje geostrategice. De exemplu, s-au obţinut conversaţiile dintre ambasade, informaţii confidenţiale de la diverse instituţii. E interesant că atacul nu a fost depistat timp de atât de mulţi ani. Au fost mulţi care au văzut fragmente din puzzle.
Dacă Octombrie Roşu ar fi o femeie, cum aţi descrie-o?
Înaltă, complicată şi vorbeşte limba rusă la perfecţie. Preferă tortul diplomat, dar şi snack-urile tip „energy bar“. Are o afinitate pentru accesoriile chinezeşti rare şi călătoreşte mult în Europa de Est.
Săptămâna trecută unul dintre atacurile cele mai mari au fost date prin programul Adobe Reader. Ce puteţi să-mi spuneţi despre acesta?
Din cauza lui nu am dormit. Nu e un atac obişnuit, e un atac extraordinar de sofisticat ca