O şansă pentru copiii care provin din familii sărace, dezorganizate, copii orfani, traumatizaţi, este Casa de tip familial „Colţ Alb”, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, universul mai multor perechi de fraţi, care şi-au unit destinele într-un loc neutru, dar care le oferă siguranţă, echilibru şi dreptul la educaţie.
16 minori, cu vârste cuprinse între 2 ani şi 4 luni şi 18 ani, sunt internaţi în acest centru social, unde, pe lângă cazare, masă, toţi copiii urmează o formă de învăţământ, sunt consiliaţi psihologic şi pregătiţi pentru viaţă, pentru perioada când nu vor mai fi sub „umbrela” statului.
Au putut să-şi exprime emoţiile în mod pozitiv
În cei zece ani de când funcţionează „Colţ Alb”, au fost „salvaţi” peste 20 de copii şi tineri, cu poveşti tulburătoare, care au luptat mereu cu lipsurile, dar care, prin artele frumoase, prin pasiunile lor, au reuşit să îşi dezvolte mai mult stima de sine, sensibilitatea estetică şi să devină nişte exemple pentru semenii lor. Este vorba de tineri care acum studiază medicina (Alin, Elvis), cibernetica (Ionuţ), pictura sacră (Andreea) sau designul vestimentar (Cristina), la facultăţi prestigioase din ţară, la învăţământ fără taxă. Talentul în pictură, sculptură, sport, muzică le-a dat acestor copii, la vremea când au intrat în sistemul de protecţie socială, o deschidere mai mare spre activităţile culturale, creative, prin care au putut să-şi exprime emoţiile în mod pozitiv, fără să se întoarcă mereu în trecutul nu foarte uşor.
Ajutaţi să învingă greutăţile vieţii
Şefa Casei de tip familial „Colţ Alb”, Lucia Ştefan, ne-a spus că, din luna septembrie a anului trecut şi până acum, trei copii au fost reintegraţi în familiile naturale. Acesta este şi scopul centrului, ne-a explicat ea, „copiii să stea la noi o perioadă, până ce problemele din familiile lor vor fi rezolvate şi v