Deşi limbile străine ar trebui să fi e învăţate cât mai devreme, Ministerul Educaţiei le introduce în programă abia din clasa a III-a Sursa: CODRIN PRISECARU
Nu doar cele patru ore dedicate sportului sunt noutăţile planului cadru pentru învăţământul primar, lansat în dezbatere de Ministerul Educaţiei. Dacă nu vor apărea alte modificări, elevii ar urma să studieze o limbă străină abia în clasa a III-a, iar istoria şi geografia, dintr-a IV-a. Aceasta este şi cea mai mare nemulţumire a părinţilor. „Presupune cheltuieli suplimentare pentru meditaţii. Nu mi se pare normal ca materiile de viitor să fie lăsate la coadă”, ne-a declarat Ana Mitrache, mămica unui copil de 7 ani.
„De-a magazinul”, la matematică
Pentru că s-a tot vorbit că matematica e greoaie fără o abordare aplicată, oficialii din Educaţie s-au gândit să schimbe puţin lucrurile. De la anul, cifrele se vor studia la pachet cu Ştiinţele naturii, din clasa pregătitoare până în clasa a II-a, trei ore pe săptămână. Mai puţină carte şi mai mult sport pentru elevii români
De exemplu, la pregătitoare, elevii vor învăţa „să grupeze obiectele după culoare, gust, utilitate, cu viaţă/ fără viaţă” sau „să numere maşinile roşii care trec pe stradă timp de zece minute”. Învăţătoarele vor organiza şi jocuri precum „De-a magazinul” sau Monopoly, ce presupun calcule care pun mintea copiilor la contribuţie.
Educaţia pentru societate este inclusă pentru prima dată în programă. Timp de o oră pe săptămână, elevii vor învăţa noţiuni de igienă personală, stil de viaţă sănătos, dar şi alte lucruri care ţin mai mult de cei şapte ani de acasă. Deşi trăim în era tehnologiei, copiii nu vor studia tainele calculatoarelor nici măcar o oră în ciclul primar. În alte ţări din Europa, informatica se învaţă încă din clasa I.
CITIȚI ȘI: REPETENȚII LA BAC, buni de plată. Ce taxă vor plăti dacă vor să mai dea o dată e