Meteoritul care a explodat vineri la mică înălţime deasupra Rusiei, în Urali, a fost puţin mai mare decât s-a estimat iniţial, conform unor oameni de ştiinţă de la NASA, conform SPACE.com.
Explozia meteoritului deasupra regiunii Celiabinsk s-a soldat cu rănirea peste 1.000 de persoane, dintre care 200 de copii, din cauza cioburilor a mii de geamuri sparte de suflu. În după-amiaza aceleiaşi zile, experţii de la NASA au estimat că a fost vorba de un meteorit cu diametrul de aproximativ 15 metri, care a provocat o explozie echivalentă cu a unei încărcături explozive de 300 kilotone. Estimarea energiei disipate de explozie a fost apoi crescută la 470 de kilotone.
Ulterior însă NASA a revizuit aceste estimări, iar conform noilor date se pare că meteoritul avea cel puţin 17 metri în diametru, iar puterea exploziei a fost de 500 de kilotone. De asemenea, se pare că şi masa meteoritului a fost mai ridicată decât indicau primele estimări. Iniţial, cercetătorii de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, Calif. au anunţat că obiectul cosmic ar fi avut aproximativ 7.000 de tone, dar au revenit precizând că avea probabil peste 10.000 de tone şi se deplasa cu viteza de 64.373 km/h în momentul exploziei.
"Aceste noi estimări au fost generate cu ajutorul noilor date obţinute de la încă cinci staţii cu infrasunete localizate în mai multe părţi ale lumii - prima înregistrare a evenimentului producându-se în Alaska, la peste 6.500 de kilometri de Celiabinsk, "conform unui comunicat al JPL.
Sursa: Agerpres