Focarul de hepatită de la Centrul de Educație Incluzivă Roman (foto – sediu) continuă se se extindă. Săptămâna aceasta, la Centrul de Educație Incluzivă va avea loc o nouă dezinfecție generală.
Până duminică, la secția de Boli Contagioase din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman au continuat să vină copii din centru cu suspiciune de hepatită. Până luni, numărul suspiciunilor înregistrate a ajuns la opt, iar numărul cazurilor confirmate a crescut la patru. Medicii epidemiologi cred că, cel mai probabil, toate cele opt cazuri vor fi confirmate după analiza probelor recoltate.
“În această săptămână va avea loc o nouă dezinfecție generală a spațiilor din centru. Vom pune foarte mult accent și pe dezinfecția lenjeriei, având în vedere că cei mai mulți copii locuiesc aici, dar și pe dezinfecția vaselor în care este servită mâncarea. Având în vedere natura afecțiunilor de care suferă acești copii, Centrul de Educație Incluzivă întâmpină ceva dificultăți în implementarea tuturor măsurilor impuse de noi. De exemplu, elevii se duc la toaletă și se spală pe mâini doar însoțiți de angajații centrului. Săpunul lichid și alte materiale dezinfectante nu pot fi lăsate la îndemâna copiilor, pentru că s-ar putea ca ei să înghită aceste soluții”, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
În urmă cu două săptămâni, în centru a izbucnit un focar de hepatită, în primă fază confirmându-se trei îmbolnăviri. Ulterior, toții copiii și angajații centrului au fost vaccinați împotriva hepatitei A, vaccin care, însă, nu-și face efectul în cazul celor care au intrat în contact cu bolnavii și au luat și ei virusul responsabil de această boală.
Focarul de hepatită de la Centrul de Educație Incluzivă Roman (foto – sediu) continuă se se extindă. Săptămâna aceasta, la Ce