Ţara noastră îşi neglijează capitalul uman, fiind printre ultimele din UE la cheltuielile cu educaţia şi sănătatea, venitul pe cap de locuitor şi puterea de cumpărare a populaţiei, arată un raport al Băncii Mondiale.
„Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc“ era o zicală destul de răspândită în vremea lui Ceauşescu, dar statisticile europene arată că, în România, această expresie este şi acum cât se poate de actuală. Românii sunt printre ultimii din UE la capitolul eficienţei şi productivităţii muncii şi chiar ultimii la cercetare-dezvoltare, având una dintre cele mai agresive emigraţii, iar economia gri are o pondere de peste 30% din PIB. Ca un fel de „replică“ la acest comportament, statisticile arată că în România se obţin cele mai mici salarii şi venituri pe cap de locuitor din UE (mai mici ca ale noastre se regăsesc doar în Bulgaria), românii având şi cea mai redusă paritate a puterii de cumpărare. Toate acestea, în contextul în care cheltuielile publice cu educaţia şi ponderea populaţiei cu diplomă universitară ne plasează tot pe ultimele locuri în UE, la fel ca şi cheltuielile cu sănătatea.
Am consemnat aici doar câteva dintre datele din anexele unui raport mai amplu lansat ieri, la Bucureşti, de Banca Mondială. Documentul explică modelele de creştere economică din ţările lumii, iar datele referitoare la ţara noastră au fost prezentate de economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.
România o duce bine, românii nu
Oficialul BNR a arătat şi care sunt punctele tari ale României, arătând că, din nouă indicatori pozitivi, cinci se referă la situaţia macroeconomică. „Suntem primii din UE ca pondere a creditului neguvernamental în PIB, România este printre primele cinci ţări ca rată de creştere a economiei în perioada 2000-2010, productivitatea creşte şi avem cele mai multe persoane care sunt propriii