Preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliului de Securitate rus, noua strategie de politică externă a Federaţiei Ruse.
Aceasta ia în considerare „modificările survenite în cadrul echilibrului de forţe din lume, criza financiară şi instabilitatea din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord“, a precizat şeful statului rus.
Putin a subliniat că o componentă importantă a acestei strategii o reprezintă construirea unor relaţii strânse cu India şi China, scrie presa rusă. Ieri, compania petrolieră rusă Rosneft a propus Chinei să coopereze la explorarea zăcămintelor din şelful din Marea Peciora şi Marea Barenţ, a declarat o sursă apropiată de conducerea Rosneft.
Această problemă a fost examinată în cadrul negocierilor dintre preşedintele Rosneft, Igor Secin şi conducerea companiilor chineze care se desfăşoară la Beijing. Rosneft a primit câteva loturi pe şelful din mările nordice. Anterior, compania a anunţat că a examinat cu China posibilităţile extinderii cooperării pe piaţa de gaze lichefiate şi sporirea livrărilor de petrol.
ABORDĂRI SIMILARE
„China şi India au abordări similare fundamentale cu privire la probleme-cheie internaţionale şi aceasta constituie una dintre garanţiile de stabilitate atât în regiune, cât şi în lumea întreagă“, a precizat liderul de la Kremlin.
Rusia intenţionează să menţină o cooperare strânsă cu Beijingul, inclusiv pentru a găsi soluţii de rezolvare a noilor provocări şi ameninţări la nivel regional şi global. Moscova doreşte ca cele două ţări să coopereze mai strâns în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, G20, BRICS, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.
În perspectiva unei lumi care priveşte spre Asia, inclusiv SUA, intenţia Rusiei de a se poziţiona ca o punte între Asia-Paci